Blog

Drie manieren om een geliefde te herdenken

Als er iemand in je omgeving overlijdt, is dit een hele verdrietige gebeurtenis. Het goed verwerken van dit verdriet begint bij een mooi afscheid door middel van een begrafenis. Bij de tweede stap van het verwerkingsproces komt het herdenken van de overleden persoon kijken. Hoe kun je nou iemand herdenken? Dit kan op veel verschillende manieren. In deze blog deel ik drie verschillende manieren. Hopelijk kun jij een manier vinden die past bij jouw verwerkingsproces en jou helpt met het omgaan met het verdriet. 

Bewaren van de as

Als de overleden persoon gecremeerd wordt, krijg je de mogelijkheid om de as te bewaren. Je mag dan een urn uitkiezen waarin de as bewaard wordt. Een mooie manier om de persoon te herdenken, is om de urn neer te zetten op een zichtbare plek in het huis. Hierdoor wordt niet alleen jij herinnerd aan het bestaan van deze persoon, maar ook iedereen die op visite komt. Het kan zijn dat je dit een te publieke manier van het herdenken vindt. Misschien wil je dit liever dichter bij jezelf houden. Een mooie oplossing is dan om as sieraden te maken van de as. Dit zijn sieraden waarin een klein beetje van de as van de crematie verwerkt wordt. Dit kunnen kettingen zijn, maar ook ringen, oorbellen en armbanden. Van buitenaf is het dit niet zichtbaar, maar jij weet zelf dat je voor altijd deze persoon bij je draagt. Naar mijn mening is dit een hele mooie manier van het herdenken van een geliefde. 

Herinneringen aan het afscheid

Het afscheid van mijn eigen oma was een hele mooie dienst. Dit afscheid zorgde voor zo’n ontlading en vredig gevoel, dat ik hier graag een herinnering van mee wilde nemen. Dit heeft mij erg geholpen in het verwerkingsproces. Ik heb dit gedaan door een klein stukje van de lijkwade uit te knippen en dit kleine lapje stof in te lijsten in een mooie fotolijst. Dit hangt in mijn woonkamer aan de muur. Voor anderen is dit kleine lapje stof misschien heel nietszeggend, maar voor mij betekent het erg veel. Een andere manier is bijvoorbeeld om de kaartjes die mensen hebben gestuurd te bewaren. Of je kunt een bloem van de uitvaart drogen en bewaren in een fotolijst. 

Foto’s

Ik kan het begrijpen als je het bewaren van een echt voorwerp niet prettig vindt. Dit voelt misschien te grimmig aan of laat je te veel stilstaan bij het overlijden van de persoon. Dan is het misschien beter voor jou om je vooral te richten op de mooie herinneringen met deze persoon. Maak voor jezelf een mooi fotoboek met alle leuke herinneringen die je met deze persoon hebt. Je kunt hier ook stukjes tekst bij schrijven waarin je meer vertelt over deze herinneringen. Als je dan de behoefte hebt om even stil te staan bij deze persoon, dan kun je dit mooie boek erbij pakken en terugdenken aan alle mooie tijden. 

Laat een antwoord achter