Blog

Oliebollen

Laatst bij Oud en Nieuw was mijn vrouw vrij resoluut. Nee, niet over haar nieuwe voornemens maar over de oliebollen productie. De frituur stinkt, dus als je ze zelf wilt maken dan moet je dat buiten doen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want de gemakken van binnen zijn velen en die van buiten een stuk minder. Ik heb maar meteen een stekkerdoos gehaald voor de productie.

De frituur

Alles moet natuurlijk schoon en netjes. Als je je frituur buitenzet kom je er al snel achter dat deze op gde grond er maar beteuterd bij staat. Eerst moet je een werkoppervlakte hebben. Gelukkig hebben we een stevige houten tafel voor feesten en partijen achter staan, want ik zou met weinig gemak werken moet kokende olie op een wiebelend lichtgewicht plastic klaptafeltje. De houten tafel moet natuurlijk wel mooi blijven, ondanks dat we er altijd een tafellaken overheen doen als we deze gebruiken. Dus moet je een plastic werkzeil erover heen doen. Na een tripje naar de Gamma sta je daar met plakband in de kou een zeil over de tafel heen te leggen. Nu het oppervlak staat kunnen we eindelijk elektronisch gaan.

Elektra

Het eerste gaat in de stekkerdoos is voor de frituur. Na deze weinig verrassende ontwikkeling zijn er een aantal essentiële items die niet mogen ontbreken op jouw oliebollen tafel. Een kleine werkradio om naar muziek te luisteren zonder oortjes in je oor te hoeven doen. Ook is het erg prettig als je een werklamp of twee op het hele tafereel kan zetten. Tegen de tijd dat je kan beginnen met bakken is het alweer laat, en December is niet beroemd om het hebben van lang licht. Alles bijeen, bakkers klaar, bakken maar.

Geheime recept

Is er niet. Ik heb van alles geprobeerd van het internet maar geen van deze recepten kan een ouderwets pakje Koopmans oliebollen mix. Je maakt je beslag, doet het in een kom, en zet het naast je outdoor frituur. Wat de optimale techniek is een een felbetwist punt onder de buitenbakkers. De ene school zegt dan een opscheplepel een perfecte maat is waarna je deze met een zwiep in het vet gooit. Andere zeggen juist dat de dubbel eetlepel techniek superieur is. Hiermee schep je uit de kom en druk je met de ander de oliebol aan totdat deze de vorm heeft van een mandoline. Dan pas gooi je deze in het vet. Zelf ben ik een groot fan van de laatste.

Laat een antwoord achter