Blog

Koffieverwennerij

We hebben laatst een nieuwe koffiemachine gekocht. Heerlijk, zo een vers gemalen bakje koffie. We kwamen er al snel achter echter dat we een goed bedrag hebben uitgegeven aan een mooie machine maar dat we helemaal niet zulke mooie koffiebonen erbij hebben. Er is in prinicpe niks mis met een zak bonen van de super, maar waarom niet dit kleine genieten upgraden? Met de lockdown hebben we ons voorgenomen om gezonder te eten wat vooral betekent minder lekker eten, dus ik wil het meeste uit mijn koffie halen.

De roast van

Een duik in de online wereld van koffiebonen liet me zien dat er een stuk meer opties zijn dan ik eerst had gedacht. Zo kwam ik erachter dat wat we normaliter hebben een zogenaamde dark roast is. Deze stijl uit Italië is ons bekend als het normale gebrande boontje. De eerste distinctie hierin is dat de tijd van de roast zelf nogal uitmaakt. Het gros van de simpele roasts gaat net zo lang door tot alles zwart is. De betere branding brandt precies lang genoeg. Hierdoor blijft er meer smaak hangen. De populariteit van dark roast naast historisch momentum is dat het je ook instaat stelt om verschillende boonsoorten te mengen zonder dat dit opvalt. Daarnaast weegt de kwaliteit van een boon minder mee naarmate je de boon langer roostert. Dat is ook het geheim van goedkope koffie, veel soorten van mindere kwaliteit compleet geroosterd. Mijn vriend maakte een uiterst oncharitatieve vergelijking die ik verder links laat. Dat brengt me ook meteen bij mijn tweede ontdekking.

De bron

Welke boonsoorten er ingaan doet dus een boel voor de smaak. Maar naarmate je meer soorten mengt gaat het naar wat ik lees een beetje als verf, het eindigt in hetzelfde. Als je echt verschillende smaken wilt proeven moet je dus conservatiever zijn met de boon bronnen. Single origin is hierin de uitblinker. Dan krijg je niet een mix maar juist één boonsoort van één plek. Zo hebben we nu een zak met Sumatra Raja Gayo die compleet anders is als een normaal bakje. Of het mijn normale kopje gaat vervangen s’ ochtends weet ik niet, maar dat hoeft ook niet. Combineren maakt het mooier. Daarnaast kan je online horeca kwaliteit bonen krijgen. Je betaalt een beetje meer, maar je krijgt en een berg kwaliteit voor terug. En qua prijs-kwaliteit verhouding zijn die online bonen een stuk beter dan sommige in het schap.

Laat een antwoord achter