Blog

Prachtervaring in Zuid-Afrika

Voor mijn studie heb ik een jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Niet zomaar het buitenland, maar Zuid-Afrika! Ik was er nog nooit geweest maar ze hebben er een prachtige wijnstreek: Stellenbosch. Toen ik de kans kreeg om in die regio te gaan wonen en op een wijngaard zou kunnen werken waren de enige vragen die nog onbeantwoord bleven: wat is de beste reistijd Zuid-Afrika en wanneer gaat mijn vliegtuig?

Studie tot vinoloog

Ik kan me voorstellen dat je denkt: ‘Oh, een wijnliefhebber die graag op een wijngaard wilt werken om veel wijn te drinken en van het mooie leven te genieten’. Nu is het zo dat ik het afgelopen jaar mijn WSET4 diploma heb behaald en dus klaar was voor een volgende uitdaging.

Vaak ben ik op een doordeweekse dag dan ook te vinden in mijn vaste wijnbar. Daar raak je al snel in gesprek met anderen als je alleen aan de bar zit. Omdat ik ondertussen kind aan huis ben, gebeurt dit vaak met mij. Zo raakte ik aan de praat met een hele aardige mevrouw die hier in Nederland op vakantie was bij haar familie en in Zuid-Afrika een boerderij met B&B bezat.

Van het een kwam het ander en na meerdere keren met deze mevrouw te hebben afgesproken kwamen we tot de conclusie dat ik een hele goede hulp zou zijn voor kennissen van haar die nu te kampen hadden met personeelstekort tijdens de oogstperiode. Nog geen twee weken later zat ik in het vliegtuig naar Kaapstad.

Werken op een wijngaard

Het was voor de wijnliefhebber in mij een droom die uitkwam toen ik voor het eerst voet zette op de wijngaard. Overal waar het oog reikte waren prachtige wijnranken te zien met volle mooie druiven. Het was hard werken, maar het was alle moeite meer dan waard. Tijdens de oogstperiode, die drie maanden duurde, mocht ik ook meekijken met het persingsproces en bottelen. Het was heel interessant voor mij om dit eens van dicht bij te bekijken!

Reizen door Zuid-Afrika

Zodra de eerste drie maanden over waren dacht ik bij mezelf: ik wil en kán nog niet weg hier. Ik kocht in de eerste de beste boekhandel een boekje over alle bezienswaardigheden Zuid-Afrika en besloot dat ik nog veel meer van het land wilde zien.

De volgende periode heb ik gebruikt om tot mezelf te komen en te laten bezinken wat er het afgelopen jaar allemaal met mij gebeurd was. Het was heerlijk. Ondertussen ging ik op safari in het Krugerpark, heb ik gehiket op de Tafelberg, Lionshead beklommen en met een geweldige groep mensen de Panoramaroute gereden.

Laat een antwoord achter