uitvaart
Blog

Voordat je er niet meer bent

Op een dag zijn we er niet meer. Dat is een realiteit waar veel mensen liever niet over nadenken maar het is natuurlijk wel iets waar we ons allemaal van bewust zijn. We hopen allemaal een lang en gelukkig leven te leiden en zeker wanneer je jong bent is overlijden iets wat zo ver in de toekomst lijkt dat het voelt alsof het nooit zal gebeuren. Desondanks is het iets waar je met de jaren vaker over na gaat denken. Zeker wanneer je wat ouder wordt zul je besluiten gaan nemen over wat er moet gebeuren als je er niet meer bent. Omdat veel mensen hier toch moeite mee hebben en niet precies weten wat er allemaal geregeld moet worden schrijven we in dit artikel.

Testament

De meeste mensen zijn bekend met wat een testament is. Een legaal document dat je opstelt voor je overlijden waarin je aangeeft waar je bezittingen en financiële middelen heengaan na je overlijden. Helaas is het cliché dat in sommige gevallen dit document ook tot ruzie onder de nabestaanden leidt. Maar gelukkig is het meestal juist een manier om mooie herinneringen aan je geliefden te geven. 

Wanneer het gaat om het nalaten van je geld raden wij aan om zoveel mogelijk al weg te geven in kleine giften voordat je te overlijden komt. Op deze manier heb je nog plezier van het gulle geven aan je kinderen en kleinkinderen en kun je ook zien hoe ze het geld op een goede manier gebruiken. Daarnaast heeft het ook nog eens het voordeel dat je als je het in kleine giften weggeeft over een langere periode je niet in een klap heel veel geld aan de belasting hoeft af te staan wanneer je een erfenis nalaat.

Uitvaart

Het tweede belangrijke aspect dat je moet regelen is de wensen die je hebt voor je eigen uitvaart. De meest bekende vraag is natuurlijk of je begraven of gecremeerd wilt worden. Maar er zijn nog veel meer wensen die je kunt laten vastleggen. Bijvoorbeeld waar je je as wilt laten verspreiden. Daarnaast zul je mogelijk ook aangeven wat je wilt laten doen tijdens de uitvaart. Hoe wil je dat je nabestaanden afscheid van je nemen. Als je dit goed vastlegt zul je het ook makkelijker maken voor de nabestaanden. Op deze manier kunnen je nabestaanden op een fijne manier afscheid van je nemen en zal het rouwproces makkelijker voor ze zijn. 

Laat een antwoord achter