Blog

Betekenisvolle manieren om as te bewaren of verstrooien

Na een crematie is het aan de nabestaanden om te bepalen wat er met de as van de overleden dierbare gebeurt, tenzij de dierbare specifieke instructies heeft achtergelaten in een testament. Als nabestaande heb je sowieso een maand of langer de tijd om hier over na te denken. Volgens de wet mag je de asbus een maand na de crematie ophalen bij het crematorium. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, de een nog bijzonderder dan de ander. Je kunt ervoor kiezen om de as op een bijzondere plek te verstrooien, maar je kunt het ook bewaren en verdelen onder de nabestaanden.

Bewaren in een urn

Als je ervoor kiest om de as te bewaren, kun je dat op verschillende manieren doen. De meest traditionele manier is om de as te bewaren in een urn. Het ontwerp van de urn mag je zelf bepalen of uitzoeken. Je hebt bijvoorbeeld urnen van verschillende materialen, zoals keramiek, marmer of messing. Je kunt kiezen voor een simpele urn, maar er zijn ook ontwerpen die wat meer opvallend zijn. Bijvoorbeeld in een sierlijke vorm of mooi beschilderd. Het ligt er natuurlijk aan wat voor type urn het beste past bij de overledene. Als je eenmaal een mooi ontwerp hebt uitgekozen, kun je de urn een mooie plek in huis geven waar de nabestaanden de overledene altijd kunnen herdenken.

Assieraden

Ben je op zoek naar een bijzondere manier om de as te bewaren? Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om de as van hun dierbare te laten verwerken in assieraden. Hiervoor wordt de as samengeperst en bewaard in het sieraad. Je kunt de as verwerken in een sieraad naar keuze, bijvoorbeeld in een ketting of een ring. Zo kun je de nabestaande altijd dicht bij je dragen, wat ontzettend mooi en betekenisvol is. As sieraden zijn er in verschillende prijsklassen. Het hangt er natuurlijk van af wat je budget is. Je hoeft echter niet gelijk de hoofdprijs te betalen voor een uniek sieraad. De meeste as sieraden van de goedkopere prijsklasse zijn nog steeds erg mooi en uniek.

Uitstrooien

Veel nabestaanden kiezen ervoor om de as van hun dierbaren te verstrooien op een betekenisvolle plek. Dat kan werkelijk overal zijn. Vaak kiezen nabestaanden voor een mooie plek in de natuur of een specifieke locatie waar de overledene graag kwam of degene naar het hart ging. Er zijn voor het verstrooien van de as meer mogelijkheden dan je denkt. Zo kun je de as over zee uitstrooien, maar je kunt het ook in een mini urn de ruimte insturen waar het na onbepaalde tijd verbrandt in de dampkring! Het mooie van de as verstrooien is dat het nabestaanden de mogelijkheid geeft om weer opnieuw bij elkaar komen en afscheid te nemen van hun dierbare. 

Laat een antwoord achter