Het huis van je dromen gevonden? Nu begint het pas!
Want hoe pak je het verder aan? Een bod uitbrengen op een huis is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je wilt immers zeker weten dat je een bod doet waar de verkopende partij volmondig ja op zegt, maar je wilt ook niet teveel bieden. Het huis moet het wel waard zijn én jij moet het kunnen en willen betalen.
Zorg dat je goed bent voorbereid voor je gaat zoeken
Dus voor je op huizenjacht gaat moet je al wat dingen uitzoeken. Hoe hoog mag je hypotheek zijn? Hoeveel wil je maximaal maandelijks gaan betalen? Heb je voldoende eigen geld om in te kunnen springen op onverwachte momenten zoals een onverwachte verbouwing? Je kunt precies dat bedrag aan hypotheek krijgen waarvoor je het huis gaat kopen. Tenminste, als je inkomen voldoende is. Alles wat je extra wilt doen, zoals een (grote) verbouwing, een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer, zul je vaak met eigen geld moeten financieren. Je kunt er echter ook voor kiezen om een taxatie te laten doen voor de waarde na de verbouwing. In dat geval kun je de verbouwing mee laten financieren.
Wat denk je van de vraagprijs?
Natuurlijk wil de verkopende partij zo veel mogelijk geld krijgen voor het huis waar ze misschien wel jarenlang met plezier in hebben gewoond. Daar kan best een heel deel emotionele waarde in zitten. Die emotionele waarde geldt echter niet voor jou. Jij wilt alleen dat betalen wat het huis écht waard is. Bijvoorbeeld in vergelijking met de andere, vergelijkbare, huizen in dezelfde straat, buurt of wijk. Die informatie ligt eigenlijk voor het oprapen wanneer je de grote huizenverkoopsites goed in de gaten houdt. Door hier regelmatig te kijken, zie je al snel of het huis van jouw dromen een reële prijs heeft. Sterker nog, je kunt er ook aan zien, nog voor je daadwerkelijk binnen bent geweest, of er veel aan het huis moet gebeuren. Ook kun je hier goed zien hoe lang een huis al te koop staat. Doe daar vooral je voordeel mee!
En dan wil je gaan bieden…
Maar hoe pak je dat aan? Het is natuurlijk verleidelijk om in één keer de vraagprijs te bieden of om daar zelfs boven te gaan zitten. Maar dat kan ervoor zorgen dat je met een, in verhouding, te duur huis komt te zitten. Bied je echter te laag, dan kan het zomaar zijn dat een andere geïnteresseerde er met “jouw” huis vandoor gaat. Tegenwoordig wordt er meer van je verwacht dan een telefoontje naar de makelaar. Je wilt goed beslagen ten ijs komen. Om je een beetje op weg te helpen kun je hier de voorbeeldbrief bod huis downloaden. Ook het (gratis!) e-book dat je op deze pagina vindt, kan je veel duidelijk maken over de do’s en dont’s bij het bieden op het huis van je dromen. Zo komt het vast goed en woon jij, voor je het weet, in het huis waar je altijd al hebt willen wonen. Het is dan alleen nog zaak om er een echt thuis van te maken. Maar dat heb je helemaal zelf in de hand.