Blog

Waar moet een goede gehoorkap aan voldoen?

Gehoorkappen zijn heel belangrijk in sommige beroepen of situaties. Het dragen van een gehoorkap is vaak ook gewoon verplicht. Het is dus zaak om goede gehoorkappen te kopen. Maar hoe weet je wanneer een gehoorkap goed genoeg is? In dit blog staan we stil bij de eisen die een goede gehoorkap moet hebben om veilig en verantwoord aan het werk te kunnen. De verantwoordelijkheid voor het dragen van een goede gehoorkap ligt zowel bij de werknemer als de werkgever, dus dit blog is voor beiden heel belangrijk.

Wanneer is een gehoorkap verplicht?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer een gehoorkap of elke andere vorm van gehoorbescherming (zoals geluidsdichte oordoppen) verplicht is. Daar zijn officiële regels voor die door de Arbowet zijn bepaald. De vuistregel is dat een gehoorkap of oordop verplicht is wanneer de dagdosis gemiddeld hoger ligt dan 85 decibel. Dit is dus vaak het geval in de bouw, bijvoorbeeld als je met boormachines werkt. Wanneer een werknemer een gemiddelde dagdosis van 80 decibel te verwerken krijgt, is de werkgever overigens al verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Het is dan uiteindelijk aan de werknemer om dit ook daadwerkelijk op te doen, al is dit natuurlijk zeer aan te raden. Bij 85 decibel is dit dus verplicht, zoals eerder aangegeven. Dit mag/moet de werkgever dan ook verplichten

Aan welke eisen moet een gehoorkap voldoen?

Een gehoorkap zorgt voor een gehoordemping van ongeveer 30 decibel. Dit is best wel veel en is dan ook noodzakelijk voor bouwvakkers, vliegverkeersleiders en medewerkers op een boorplatform, om maar drie voorbeelden te noemen. Een goede gehoorkap zorgt dus voor deze demping van 30 decibel. Daarnaast sluit een goede gehoorkap goed aan op de oren en is er weinig tot geen ruimte voor beweging van de oorkap.

Hoe wordt de demping van een gehoorkap bepaald?

Zoals je hierboven kon lezen is demping eigenlijk alles in een gehoorkap. Een goede gehoorkap zorgt ervoor dat het geluid wordt gedempt tot een acceptabel level. Maar wie bepaalt of de demping van een bepaalde gehoorkap goed genoeg is? Dit doen onafhankelijke instanties. Zij geven een bepaalde SNR-waarde mee aan een gehoorkap. SNR staat voor Single Number Rating en geeft dus de dempingwaarde aan. Hoe hoger de SNR waarde, hoe hoger de demping. Je kunt dus ook zeggen, hoe hoger de SNR waarde, hoe beter de gehoorkap. Een goede gehoorkap dempt geluid tot maximaal 39 decibel. Als je bedenkt dat een blootstelling aan 60 decibel ongeveer normaal is, weet je in welke situaties zo’n enorm goede gehoorkap wenselijk is.

Laat een antwoord achter