Blog

Carrière maken als fotograaf

Fotografie is voor vele mensen een leuke hobby. Daarbij komt nog eens dat het nooit gemakkelijker is geweest om goede foto’s te maken. Tegenwoordig hebben we allemaal een goede camera in onze zak zitten, namelijk op onze telefoon. Daarnaast kosten goede spiegelreflex en digitale camera’s ook helemaal niet veel meer. Maar mooie vakantiefoto’s maken en die op Instagram gooien is één ding. Wat als je van fotografie je beroep wilt maken? Veel mensen denken dat een carrière als fotograaf bijna onmogelijk is aangezien iedereen tegenwoordig makkelijk goede foto’s kan maken. Desondanks zijn er echt nog wel veel kansen om als fotograaf aan werk te komen. In dit artikel bespreken we hoe je Carrière kunt maken als fotograaf.

Kies de juiste soort fotografie

Wanneer je van fotografie je werk wilt maken dan is de eerste belangrijke keuze, wat voor fotografie je gaat doen. Sommige soorten fotografie betalen namelijk een stuk beter dan andere soorten fotografie. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat mensen voor hun bruiloft vaak best wat budget opzijzetten voor een fotograaf. Je zult als bruiloftsfotograaf vaak beter verdienen dan als natuurfotograaf.

Zet sociale media in

Het is bijna een cliché, dat iedereen tegenwoordig een ‘social media brand’ nodig heeft. Maar zeker ook als fotograaf zit er wel een realiteit achter. Sociale media is voor fotografen een fantastische manier om zichzelf in de markt te zetten en klanten te vinden. Een klant zal een stuk gemakkelijker overtuigd om je in te huren wanneer hij je werk al op Facebook of Instagram heeft gezien en je vertrouwt. Daarnaast kun je uiteindelijk ook aan de sociale media zelf verdienen op andere manieren behalve fotografie opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan sponsors en advertenties wanneer je een groot publiek hebt opgebouwd. Of je kunt Photoshop en Lightroom presets verkopen.

Verstuur fysieke prints

Ons leven is tegenwoordig zo digitaal dat vele fotografen alleen nog maar digitaal denken en werken. Maar mensen willen toch nog vaak een fysiek album of een mooie grote fotografie print aan de muur hangen. Als je echt goede foto’s maakt kun je ze dus ook als fysieke prints gaan verkopen. Zet een online webwinkel op en krijg via je sociale media bezoekers op de website. Je zult dan de fysieke prints natuurlijk zelf moeten printen en versturen, bijvoorbeeld in kartonnen kokers. Houd hier dus rekening mee bij de vraagprijs. Zorg ervoor dat je een gezonde winstmarge overhoudt.

Laat een antwoord achter