Blog

Auto leasen

Het leasen van een auto is in feite een vorm van autohuur. Kort gezegd koopt een leasemaatschappij een auto en de gebruiker betaalt een bedrag per maand voor het gebruik van de auto. De voorwaarden en afspraken die hierbij komen kijken worden vastgelegd in een leasecontract. Deze voorwaarden en afspraken in het leasecontract kunnen verschillende vormen aannemen. De meest voorkomende leasevormen zijn financial en operational lease. 

Financial lease 

Financial lease is een vorm van kredietverlening, want bij financial lease wordt uiteindelijk de auto gekocht. De auto komt op naam van de leasenemer te staan, dat ben jij als ondernemer of werkgever. Zo komen de kosten voor de auto ook op de balans van de leasenemer te staan. Maar de leasemaatschappij schiet de kosten voor het autogebruik voor en ontvangt maandelijks betalingen met rente op die lening. Bij financial lease wordt vaak geen service opgenomen in het contract. Als leasenemer zorg je zelf voor het onderhoud, verzekering en het betalen van de belastingen van de auto. Ook draag je als leasenemer het economische risico van de auto. Als de auto aan het eind van het leasecontract minder waard is dan is het verlies voor de leasenemer. 

Operational lease 

De andere vorm van leasing is operational lease. Bij deze vorm van leasen blijft de auto in bezit van de leesmaatschappij. De auto komt zo niet op de balans van de leasenemer te staan, maar de maandelijkse kosten voor de leaseauto komen wel op de winst- en verliesrekening. Operational lease heeft twee varianten met open en gesloten calculatie. Bij een operational lease met gesloten calculatie wordt er vooraf een vast maandbedrag afgesproken met de leasemaatschappij. Zo loop je als leasenemer geen risico. Wel wordt er aan het eind van het leasecontract bekeken hoeveel kilometers de auto heeft gereden in vergelijking met de schatting die gemaakt is voor het leasecontract. De twee kilometerstanden worden met elkaar vergeleken om zo een nacalculatie te maken. Bij een open calculatie heb je als leasenemer inzicht in de calculatie van de leasemaatschappij. Zo deel je met de leasemaatschappij het risico. Als er aan het eind van het contact budget over is wordt dit verrekend met de leasenemer. Vooral organisaties met grote wagenparken maken gebruik van open calculatie. 

Shortlease 

Bij financial lease en operational lease zijn de contracten vaak voor een langere periode, een aantal jaren. Maar het is ook mogelijk om op een flexibele wijze een auto te leasen voor een kortere periode, shortlease. Er kan dan al na 30 dagen elke dag het contract worden opgezegd, zo zit u niet langdurig vast aan een contract. Shortlease zakelijk is ook mogelijk, om zo zakelijk auto’s te leasen voor een korte periode.

Laat een antwoord achter