Blog

Verschillende soorten fietsen

Nederland staat natuurlijk bekend als fietsland. Vanwege de honderden fietspaden, vlakke wegen en goed fiets weer verdienen we deze titel. Als klein kind leer je dan ook in Nederland gelijk om te fietsen. Eerst met zijwieltjes en later als je het onder de knie hebt zonder zijwieltjes. En dan ben je opeens niet meer afhankelijk van je vader en moeder maar kan je ook zelf de wijde wereld gaan ontdekken. Een fiets is handig om te gebruiken als vervoersmiddel naar school, werk of naar de supermarkt. Ook studenten maken massaal gebruik van de fiets om de drukke binnenstad te trotseren. Maar door de populariteit van fietsen in Nederland zijn er ook talloze fietsen waar je uit kan kiezen. Voor elk fietsdoel bestaat er een andere fiets.

Sportfietsen

Als eerst de racefietsen. Dit zijn lichte, efficiënte fietsen met een krom stuur en smalle banden, gemaakt om snel mee op asfalt te fietsen. We onderscheiden racefietstypes als Aero en Endurance. En dan natuurlijk de welbekende mountainbikes. Stevige machines met een recht stuur en brede banden met een grof profiel. Gemaakt om mee op smalle, onverharde paden mee te rijden. Types die we zien zijn Hardtail, full-suspension XC, full-suspension Trail en full-suspension Enduro. De gravel- en crossfietsen worden de afgelopen jaren ook steeds populairder. Dit is een fiets met een krom stuur en ruimte voor diverse bandbreedtes. Geschikt voor avontuurlijke ritten, waarbij je heel veel soorten ondergrond kunt tegenkomen, zowel verhard als onverhard. Types die we onderscheiden zijn Gravel, Bikepacking en Crossfietsen. En dan hebben we nog de “basic” sportfiets. Alles tussen een stadsfiets en een racefiets of mountainbike. We onderscheiden types als Hybride, Fitness, Comfort en Cruiser.

Vrijetijdsfietsen

Als je een fiets wil voor kleine afstanden en niet geïnteresseerd bent in heftige fietstochten door de modder en dan is een stadsfiets perfect voor jou. De stadsfiets is een fiets zoals we er allemaal eentje hebben staan, geschikt voor alledaags vervoer in stad of dorp. Inclusief kinderzitjes en fietstassen. Types die hier ook onder vallen zijn Commuters, Fixies en Transportfietsen. En daarin heb je natuurlijk ook nog het verschil tussen een Herenfiets of damesfiets. Iets wat de afgelopen jaren ook steeds populairder is geworden is de E-bike. Elektrische fietsen zijn beschikbaar in zo goed als alle andere soorten fietsen, voorzien van een klein, lichtgewicht elektromotor om de berijder te ondersteunen. De types die we onderscheiden zijn Commuter, Transport, Mountain E-Bike en Race E-bike. Als je kinderen hebt die je graag naar school wilt brengen zonder de auto te gebruiken is een bakfiets ook ideaal. Deze is ook verkrijgbaar als elektrische bakfiets!

Laat een antwoord achter