Strand
Blog

De veiligheid van stranden in Nederland

Wat is er leuker dan met het gezin een lekker dagje naar het strand te gaan. Nederland heeft een enorme kustlijn en kent daarom tal van stranden. Vanwege de Noordzee en de stroming daarvan is het zwemmen in de Nederlandse zee niet zonder gevaren. Daarnaast kunnen je kinderen eenvoudig verdwalen op de grote Nederlandse stranden en zijn niet alle stranden even schoon. De Nederlandse overheid heeft hier een aantal slimme trucs voor bedacht waardoor een bezoekje brengen aan het strand een feest wordt voor iedereen.

Schone stranden

In samenwerking met Greendeal is een paar jaar geleden de website schonestranden.nl ontwikkeld. Deze organisatie heeft drie verschillende doelen. Allereerst wil het er voor zorgen dat er in 2020 een structureel schonere kuststrook is in Nederland. Dit houdt in dat er minder zwerfvuil gevonden zal worden. In 8 kilometer strand zijn afgelopen maand bij een willekeurige meting maar liefst 15.000! sigaretten gevonden. Daarbij dienen de exploitanten op en om het strand, strandtenten, snackbars en restaurants mee te werken aan het schone stranden initiatief. Tevens kun je schone stranden tegenwoordig herkennen aan de beachvlaggen met het schonestranden-logo erop. Voorbeelden van ‘Schone stranden’ zijn de stranden van Bloemendaal, Zandvoort en Scheveningen.

Armbandjes

De Nederlandse kustwacht biedt tegenwoordig, op het merendeel van de stranden, gratis armbandjes aan voor de kinderen. Ouders kunnen hun telefoonnummer op het armbandje zetten, het armbandje om doen bij hun kind en ze vervolgens met een gerust hart op pad sturen. Indien je kind zoek raakt is de kans groot dat een andere strandbezoeker het nummer belt dat op het armbandje genoteerd staat. Daarnaast staan er op veel stranden handige kleurrijke palen waar je af kunt spreken met je kind of waaraan een kind kan herkennen waar de ouders op het strand liggen. Op deze palen zijn afbeeldingen afgerukt van bijvoorbeeld Nijntje, een bootje, een schelp of een strandbal.

De zee

Het grootste gevaar op de Nederlandse stranden wordt nog altijd gevormd door de zee. De Nederlandse zee is ruig, golvend en over het algemeen onbetrouwbaar. Toch kan de Noordzee in het zomerseizoen voor een aangename verkoeling zorgen. Voor kinderen is het in de zee altijd belangrijk dat het water niet hoger komt dan hun middel, dit om de bewegingsmogelijkheden zelf in de hand te houden. De Nederlandse strandwacht hanteert op veel stranden drie verschillende soorten vlaggen welke het gevaar van de zee/wind aangeven. Aan de hand van deze vlaggen kun je als ouder bepalen of het veilig is om je kind (alleen) in zee te laten gaan.

Laat een antwoord achter