Blog

Check deze tips als je binnenkort gaat klussen.

Voor het verbouwen kan men uit tientallen, dan wel honderden soorten materialen kiezen. Je hebt platen, je hebt isolatiemateriaal, je hebt echt ontzettend veel. Nu is het alleen wel zo dat je goed moet kijken naar de materialen die je nodig hebt voor bij het klussen. Een van de meest gekochte soort materialen die vaak gebruikt wordt bij de verbouwing is de gipsplaat. In dit artikel zullen we jou laten zien waar je bij het kopen van gipsplaten, en andere soorten platen, op moet letten.

Diverse soorten platen

Goed, laten we beginnen met de gipsplaat. Deze plaat is ideaal om te gebruiken als afscheiding voor een bepaalde ruimte. Denk bijvoorbeeld maar aan het creëren van een extra kamer op de bovenverdieping. Door gebruik te maken van de gipswanden kan iedereen zonder al te veel moeite en geld een ruimte maken. Hout of cement is nu niet bepaald praktisch, vaak wordt het dan ook te zwaar voor de vloer.

Dit is ook het geval voor platte dakjes op bijvoorbeeld een zolder. Gipsplaten zijn ideaal om iets af te werken, al zijn ze niet al te sterk. Wil je echt iets sterks hebben dan is het beter om te kijken naar een houten plaat of naar steen.

Tips voor bij het zagen

Het zagen van platen is nog niet altijd even makkelijk. Bij gips is dit gelukkig geen enkel probleem, maar bij hardhout zal het toch allemaal iets moeilijker gaan. Bij gips is het nadeel dat het zorgt voor flink wat stof en rotzooi bij het zagen, het kan handig zijn om een afzuiger erbij te houden.

Bij hout is het weer van belang dat je ervoor zorgt dat de bladen van de zaag zo scherp mogelijk zijn. Als de zaag namelijk bot is dan kan het zijn dat jouw houten platen niet zo mooi afgewerkt zullen worden, hier zit men natuurlijk niet op te wachten.

De goedkopere soorten platen

Gipsplaten zijn ontzettend goedkoop in verhouding tot andere materialen, dit geldt ook voor de standaard samengestelde houtplanken. Nu is het wel belangrijk dat je jouw budget niet te laag instelt, dit heeft te maken met het feit dat de goedkopere materialen vaak niet zo goed zijn als dure materialen. Gebruik de goedkope alleen voor de basis en maak alles af met de betere materialen, dit ziet er net even iets mooier uit.

Geef een reactie