bedrijf failliet
Blog

Een bedrijf failliet wat nu?

Wat als er een bedrijf failliet is waarmee je zaken doet? Dan kunnen er flinke problemen ontstaan als je er flink wat vorderingen hebt uitstaan. Er zijn dan een aantal zaken die je kunt ondernemen om de schade in ieder geval te beperken. Zo kun je fiscaal gezien nog wat B.T.W. terugvorderen. Het is in ieder geval zaak om op korte termijn actie te ondernemen om zodoende de kans zo groot mogelijk te maken dat je nog wat van je vordering terugkrijgt. Daarnaast is het verstandig om in je processen in te bouwen dat de kans dat je met een bedrijf zakendoet wat failliet gaat kleiner maakt. In dit blog vertellen we je daar graag meer over.

Hoe te voorkomen dat je met een bedrijf zakendoet dat failliet gaat?

We zitten in een tijd van economische groei. Veel salesafdelingen zijn daarom druk bezig met het binnenhalen van nieuwe klanten waarmee het bedrijf verder kan groeien. Vaak gaat dit ongeremd en hierdoor kunnen er problemen ontstaan. Want wat nu als één of meerdere van deze nieuwe klanten ineens niet in staat blijken te zijn om hun facturen te betalen? Of erger nog wat als een bedrijf failliet gaat? Met dit risico wordt vaak onvoldoende rekening gehouden. Zonde want met een paar redelijk kleine maatregelen kan je een hoop leed voorkomen. Belangrijkste maatregel hierin is een goede kredietwaardigheidscheck doen alvorens je een klantrelatie aangaat. Met deze kredietwaardigheidscheck krijg je een beter financieel inzicht van je prospect. Daarmee kan je weer beter inschatten of deze mogelijke klant straks in staat is om de facturen te betalen. Je kunt een kredietwaardigheidscheck laten doen. Er zijn namelijk bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Je krijgt dan netjes een rapport met de bevindingen en een conclusie over de kredietwaardigheid.

Welke actie te ondernemen als een bedrijf failliet gaat?

Als je erachter komt dat een bedrijf failliet is waarmee je zakendoet is het belangrijk dat je snel actie onderneemt. Het is allereerst van belang om erachter te komen wie de curator is. Dit is namelijk de enige persoon die handelingsbevoegd is namens het bedrijf. De curator gaat allereerst alle schulden die het bedrijf heeft op een rijtje zetten. Hier hoort jouw vordering ook bij. Hierom is het belangrijk dat je snel aan de curator doorgeeft wat je te vorderen hebt op het betreffende bedrijf. Het kan zo zijn dat andere schuldeisers voorgaan en je niks meer krijgt van je vordering. Je kunt dan alleen nog de betaalde B.T.W. over de betreffende vordering terugvorderen.

Laat een antwoord achter