Blog

Een auto leasen, waaorm zou je dat doen?

We moeten allemaal van a naar b komen. Of dit nu zakelijk of prive is. En daarvoor hebben we uiteraard vervoer nodig. En of je nu een auto gaat leasen bij LeaseMasters met machine leasing of je met het openbaar vervoer gaat. Het is handig om te weten waar je aan toe bent. In deze blog zetten wij verschillende voordelen van leasen voor je op een rijtje zodat jij gemakkelijk voor jezelf kan nagaan of leasen iets voor jou is. 

Wat is zakelijk leasen?

Bij zakelijk leasen financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een vrachtwagen of apparaat. Afhankelijk van de leasevorm die u kiest, gebruikt u het bedrijfsmiddel of wordt u er eigenaar van. U spreekt met de leasemaatschappij af hoelang u het bedrijfsmiddel wilt gebruiken. Of u spreekt af binnen welke periode u het bedrijfsmiddel afbetaalt. Iedere maand betaalt u een afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Zo hoeft u niet in 1 keer veel geld uit te geven.

Welke vormen voor zakelijk leasen zijn er?

Bij leasing van bedrijfsmiddelen kunt u kiezen uit:

Operational lease

Bij operationele lease gebruikt u het bedrijfsmiddel, maar blijft de leasemaatschappij eigenaar. U huurt het bedrijfsmiddel dus eigenlijk van de leasemaatschappij. Met de leasemaatschappij spreekt u een maandprijs af en hoe lang u het bedrijfsmiddel gaat gebruiken. U kunt kiezen voor extra services, zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen. Hier betaalt u extra voor. Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel weer terug. U kunt het bedrijfsmiddel soms ook kopen voor de marktwaarde van dat moment of voor een vooraf afgesproken prijs.

Economisch risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt in de loop van de tijd steeds minder waard. Dit heet economisch risico. De leasemaatschappij is bij operational lease eigenaar van het bedrijfsmiddel en draagt daarom het economisch risico. Hierdoor is operational lease duurder dan financial lease.

Financial lease

Bij financial lease bent u eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel en leaset het aan u. U betaalt de leasemaatschappij iedere maand in termijnen terug. Bij financial lease heeft u dus een soort lening bij de leasemaatschappij.

Economisch risico en kosten

Een bedrijfsmiddel dat wordt gebruikt, wordt steeds minder waard. Dit heet economisch risico. Omdat u bij financial lease eigenaar bent van het bedrijfsmiddel draagt u het economisch risico. Hierdoor is het maandbedrag bij financial lease goedkoper dan bij operational lease.

Auto leasen met financial lease

Bij financial lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. U gebruikt de auto en betaalt daarvoor een vast bedrag per maand. Dit bedrag is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. U betaalt zelf de brandstof en eventuele verkeersboetes. Bij schade is er een eigen risico. U leaset de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Na de afgesproken periode levert u de auto in. Als u meer kilometers reed dan u afsprak, moet u bijbetalen.  

Laat een antwoord achter