Hoe groen?
Blog

Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe groen zijn we dan?

Het is je misschien niet ontgaan dat het klimaat aan het veranderen is. Het is februari en buiten wordt het op sommige plekken wel 17 graden. Dat kan niet normaal zijn. Klimaatverandering is echt, en het is een groot probleem. Wij zijn daar in Nederland al bewust van, maar niet overal ter wereld is dat zo. Toch is het zo dat wij als klein landje aanpassingen moeten gaan maken, ongeacht of Rutte daar zin in heeft of niet. Hoe ziet de toekomst er voor ons uit? Hoe groen zullen we daadwerkelijk zijn? Ik filosofeer erover in deze blog.

De invloed van Elon Musk

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de hyperloop. Meerdere partijen zijn op het moment bezig met dit plan werkelijk maken. Ook heeft Elon Musk plannen om bijvoorbeeld tunnels te maken met zelfrijdende elektrische auto’s. Dit gebeurt nu in Los Angeles. Het zal wel minstens 20 jaar duren voordat het af is. Als het echter eenmaal blijkt te werken zou het goed kunnen dat dit overal ter wereld werkelijkheid wordt. Het voorkomt veel files en het is veel beter voor het milieu dan het huidige systeem. Wat Elon Musk verder voor ons in petto heeft blijft vooralsnog een vraag. Wel is het zo dat we ons in Nederland graag laten beïnvloeden door zijn sci fi ideeën.

Energie opwekken en opslaan

Op het moment is het al mogelijk om energie op te slaan. Energieopslag vindt plaats in een soort batterijen. Ontzettend handig, want zo kun je energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen bewaren totdat je het echt nodig hebt. Er ontstaat nooit een tekort of een overschot. In de toekomst zal opslag elektriciteit gaan leiden, in de zin dat de hoeveelheid die opgeslagen kan worden eerder het opwekken bepaalt dan andersom. Energie zal bovendien alleen nog maar groen opgewekt worden.

Vegetarisch

Wat ik denk dat er over tig jaar zal gebeuren, is dat de meeste mensen veelal vegetarisch zullen zijn. Vlees zal misschien nog maar een keer per week gegeten worden door de meesten. Dit omdat tegen die tijd echt wel bekend is hoeveel water het kost om één stukje vlees te produceren. Per honderd gram rundvlees wordt in Nederland zo’n 650 liter water verbruikt. Dat is veel minder dan het internationaal gemiddelde, maar alsnog shockerend. Men zal dit dan ook gaan inzien. De trend is nu al dat vlees niet cool meer is. Over een aantal jaar is dit alleen nog maar versterkt. Zeg maar dag tegen je biefstuk.

Laat een antwoord achter