Blog

De wolluis: wat je moet weten over deze insecten

Wolluis of engerlingen zijn insecten die in veel plantensoorten kunnen worden aangetroffen. Hun ontwikkeling veroorzaakt vaak de verzwakking of de dood van moestuinplanten. Wil je meer weten over deze insecten? Lees dan zeker verder.

Wat is een wolluis?

De wolluis, die vanwege zijn uiterlijk nog steeds de witte luis wordt genoemd, is een engerlingensoort die zijn naam dankt aan de wollige of wasachtige afscheiding die de deze op de planten achterlaten. Deze afscheiding is vaak te zien op het lichaam van de witte luis, waardoor het op wol lijkt. De wolluis is dus een soort die behoort tot de familie van de pseudococcidae insecten. Bovendien zijn er in de hele wereld een groot aantal te vinden op verschillende plantensoorten.
Het is dus niet ongewoon om wolluizen te vinden op je kamerplanten, palmen, varens en andere. Als je merkt dat deze insecten in je leefomgeving woekeren, komt dat omdat ze een sterke voorliefde hebben voor vochtige omgevingen. Het is dan ook niet ongebruikelijk ze in serres aan te treffen. De meest voorkomende soort in serres of huizen is dan ook de citruswolluis. Als je wilt dat jouw planten beter leven, is het van essentieel belang om wolluis te bestrijden.

Wat is de levenscyclus van de wolluis?

Wolluizen zijn insecten die als dimorf worden omschreven omdat de twee geslachten verschillen in hun ontwikkeling. Zo hebben de vrouwtjes de neiging om in het pop-stadium te blijven met een gereduceerde vleugelloze morfologie. Mannetjes echter, ontwikkelen zich volledig tijdens hun leven. Ze gaan van het vleugelloze pop-stadium naar de eivorm tot vliegende volwassenen. Ze lijken vaak op wespen. Het is zo dat de wolluis of engerlingen, in één stadium van hun ontwikkeling, ongeveer 3 tot 6 mm lang zijn.
De mannetjes hebben een kleinere lichaamsomvang dan de vrouwtjes en het is ook belangrijk op te merken dat de wolluis zijn wolluizeneieren in de beschermende laag legt. Andere soorten kunnen hun larven rechtstreeks uit het vrouwtje baren.Vergeet niet dat engerlingen het vaakst broeden in het warme seizoen en één wolluiswijfje kan tussen de 100 en 200 eieren leggen over een periode van 10 tot 20 dagen. Als jouw  omgeving vochtig is, spreekt het vanzelf dat deze insecten zich sneller zullen voortplanten.

Laat een antwoord achter